Part 7 là một phần thi được nhiều người luyện thi TOEIC đánh giá là "khó nhằn" nhất cả bài thi TOEIC vì độ dài của nó và mức độ đa dạng của ngữ pháp và từ vựng trong phần này. Vậy làm sao để làm phần này vừa nhanh vừa chính xác? Hãy cùng tìm hiểu các mẹo làm bài thi TOEIC part 7 trong bài viết này nhé!

(nhấn vào hình để tìm hiểu thêm về mẹo và xem ví dụ)

Mẹo thi TOEIC Phần 7: Mẹo 1Mẹo thi TOEIC Phần 7: Mẹo 2

Mẹo thi TOEIC Phần 7: Mẹo 3Mẹo thi TOEIC Phần 7: Mẹo 4

 

Mẹo thi TOEIC #1: Xác định thứ tự làm bài hợp lý

Bạn thực hiện mẹo này như thế nào?

Sau đây là thứ tự làm bài của các câu hỏi trong phần 7:

 • Đọc câu hỏi trước khi đọc bài → xác định bài muốn hỏi gì → đọc đoạn văn và tìm chỗ bài hỏi để đọc kỹ hơn.

 • Trả lời trước các câu hỏi thông tin như: Ai là người…? Ở đâu…? Khi nào…? để giúp có cái nhìn tổng quát về bài. Sau đó mới trả lời câu hỏi suy luận như: Mục đích…? Ta có thể suy được…? Thông tin KHÔNG có trong bài?

 • Câu hỏi yêu cầu tìm thông tin KHÔNG có trong bài đọc nên để đến cuối cùng hãy trả lời. Trả lời trước những câu hỏi khác sẽ phần nào giúp bạn loại trừ được phương án sai cho câu này hoặc ít ra cũng giúp bạn tìm được vị trí cần đọc thêm để loại trừ.

 • Thông thường, trừ những câu hỏi mang tính suy luận (ví dụ: Mục đích…? Ta có thể suy được…? Thông tin KHÔNG có trong bài?), thứ tự câu hỏi trong bài sẽ theo đúng mạch bài viết. Nghĩa là nếu bạn tìm được đáp án cho câu hỏi số 1 ở đoạn 1 thì đáp án cho câu hỏi số 2 sẽ nằm ở những câu hoặc đoạn văn nằm dưới chỗ có đáp án cho câu 1.


Riêng đối với Part 7 có đoạn kép hoặc 3 đoạn văn, bạn phải xem lướt qua tiêu đề của các đoạn văn là gì để hình dung được bối cảnh của các đoạn văn trước khi thực hiện bước đọc câu hỏi bên trên. Bước này giúp bạn dễ dàng xác định được đoạn văn nào mình nên chú ý đọc sau khi đã đọc nội dung câu hỏi.

 

Ví dụ Part 7 đoạn đơn:

Bạn đọc bài đọc sau:

More than 50,000 electronics retailers and distributors are expected at the McCormick Convention Center in Chicago starting next Saturday. Some 1,300 manufacturers from more than 35 countries will exhibit their latest high-technology equipment, including industrial equipment, office machines, and household appliances. The new products won't appear on retailers' shelves until next fall, but show attendees will be able to purchase them during the show at special prices.

Highlights of the show include the following:

1. Demonstrations of robots designed for household use. Watch robots perform everyday household chores. Each day, models from a different group of manufacturers will be shown. Hall of Industry, 3:00-5.00 P.M. daily.

2. Talks by product developers representing companies from various countries on topics such as The Impact of Electronic Technology on business, Future Developments in Technology, How Electronic Technology Will Solve Our Transportation Problems, and more. Call the Convention Center or visit our website for the speak list. Wilson Auditorium, 7:00 P.M nightly. 

3. Musical equipment demonstrations. Show attendees will be able to try out the latest synthesizers, guitars, and other electronic musical equipment. Exhibit Hall A, ongoing.

4. Inventors of tomorrow, a special hands-on workshop for children ages 10-13. Free with the price of admission to the show, but due to space limitations, pre-registration is required. Call the Convention Center or visit our website to register. Saturday and  Sunday, 2:00 P.M.

Visit the Convention Center website for a complete schedule of demonstrations, workshops, and special events going on throughout the show.

Tickets are available by calling the Convention Center or through the Convention  Center website. Special prices are available for multi-day passes.

Contact us by phone: 800-555-0913 or on the web.

The summer Consumer Electronics Show will continue through June 5.

1. What is the main topic of the press release?
A. The McCormick Convention Center
B. Chicago's convention centers 
C. Electronics retailers
D. The Summer Consumer Electronics Show

2. How many manufacturers are expected? 
A. 1,300
B. 5,000
C. 13,000
D. 50,000

3. What is on display at the Convention Center? 
A. High-technology products  
B. Distribution of networks 
C. Retail outlets
D. Shelving samples

Thứ tự trả lời câu hỏi của đoạn văn trên là 2 → 3 → 1 vì câu 2 và 3 có sẵn thông tin trong bài đọc và theo thứ tự 2 trước 3, còn câu 1 cần phải đọc qua nội dung của bài và suy luận.

 

Ví dụ Part 7 có 3 đoạn văn:

Bạn đọc bài đọc sau:

 

Câu hỏi:

196. In the advertisement, the word “top” in paragraph 1, line 2, is closest in meaning to
(A) maximum
(B) favorite
(C) important
(D) upper

"Top" là từ có nhiều nghĩa. Trong đoạn văn này, dựa vào ngữ cảnh tờ quảng cáo nói người đọc chọn màu yêu thích, chúng ta chọn đáp án (B).

 

197. What are Sparky Paints customers advised to do?
(A) Apply an adhesive to color samples
(B) Visit a store to compare paint colors
(C) Adjust the color on their computer monitor
(D) Order samples of several similar colors

Ta thấy ý "We recommend ordering several samples in similar shades", nghĩa là "Chúng tôi khuyến cáo bạn đặt một vài mẫu có sắc màu tương tự nhau." Vì vậy, chúng ta chọn đáp án (D).

 

198. What is most likely true about order #3397 ?
(A) It arrived within two business days.
(B) It included an extra sample.
(C) It was shipped in February.
(D) It contained four gallons of paint.

Trong đoạn thứ 1 (quảng cáo), chúng ta thấy có ý "We'll ship the paint of your choice to arrive at your home within 3-5 business days, or within 2 business days for an additional expedited shipping fee."

Trong đoạn thứ 2 (đơn đặt hàng), chúng ta thấy có "expedited shipping" là $18.99, nghĩa là người này có trả "expedited shipping fee", vì vậy đơn đặt hàng #3397 nhiều khả năng được giao trong vòng 2 ngày làm việc. Ta chọn đáp án (A).

 

199. Which color does Mr. Phan indicate that he likes?
(A) Caspian Blue
(B) Deep Sea Blue
(C) Stormy Blue
(D) Misty Gray

Trong đoạn thứ 3 (email), ông Phan có nói "Could you send me the correct paint, along with additional samples that are close in color to SP 722? That sample worked well in my house", nghĩa là ông Phan thích màu SP 722, là Stormy Blue. Vì vậy, chúng ta chọn đáp án (C).

 

200. What problem does Mr. Phan mention in his e-mail?
(A) He received the wrong item.
(B) He was charged the wrong price.
(C) The delivery time was too long.
(D) The instructions were too confusing.

Trong đoạn thứ 3 (email), ông Phan có nói "Unfortunately, the paint was not the one I had asked for. I had selected color SP 944 but received SP 945 (Ocean Waves)." nghĩa là ông đã được giao một màu sơn khác cái ông muốn. Vì vậy, chúng ta chọn đáp án (A).

 

Khi xem lướt qua 3 tiêu đề hoặc phần đầu của 3 đoạn văn trên bạn sẽ kết luận được:

 • Đoạn 1 là 1 mẫu tin quảng cáo của Công ty Sparky Paints.
 • Đoạn 2 là thông tin đơn hàng trên website của Công ty Sparky Paints. 
 • Đoạn 3 là email được gửi bởi Arun Phan đến bộ phận Chăm sóc Khách hàng của Sparky Paints.

Từ đây bạn có thể nắm được bối cảnh của toàn bài như sau: Mẫu tin quảng cáo của Công ty Sparky Paints được đăng lên → ông Arun Phan đã thấy thông tin và tiến hành đặt hàng trên website của công ty → phát sinh một vấn đề nào đó liên quan đến đơn hàng và thông tin quảng cáo mà ông Arun Phan cần hỗ trợ/giải quyết nên ông gửi email đến bộ phận Chăm sóc Khách hàng của Sparky Paints.

Viết dài như vậy thôi nhưng các bạn yên tâm là bước này sẽ diễn ra cực kỳ nhanh. Và sau đó, bạn có thể tiến hành các bước trình tự làm bài như hướng dẫn và nhanh chóng tìm đọc được vị trí chính xác nội dung trả lời cho từng câu hỏi rồi nhé.

 

Bài tập ứng dụng

Bạn đọc bài sau và cho biết thứ tự trả lời câu hỏi.

International Films, Ltd.
124 West Houston St., New York, NY 10012

July 30,20-

E.Denikos, Inc.
Earos 42
Aghia Paraskevi 15342
Athens, Greece

Dear Mr. Denikos:

I am writing to you at the request of Ms.Evangelia Makestos, who is applying for a position as an assistant in your company.

Ms.Maketos worked for me as an assistant during her summer vacations for the past three years. My colleagues and I found her to be a very competent and reliable employee. Her duties consisted of typing and copying documents, maintaining files, organizing appointment schedules, assisting visitors to the office, and other office tasks as they arose. She was able to handle multiple tasks and to work independently. She always assisted our clients in a knowledgeable, professional, and patient manner. In addition, she developed a high level of ability in the English language during the time she worked and studied in this country. We had hoped to rehire het at our company in a permanent position when she finished her business course here in New York. However, she has decided to go through with her original plan of returning to Greece.

We will miss Ms. Makestos here at International Films, but I am happy to recommend her as a valuable addition to your company staff. Please feel free to contact me at the above address if you have any questions or need further information.

Sincerely,

Elizabeth Hogan, Director

International Films, Ltd

 

1. What is Ms.Makestos probably doing?
A. Job hunting 
B. Quitting her job 
C. Moving to New York 
D. Applying to school 

2. The word "competent" in paragraph 2 is closest in meaning to?
A. responsible 
B. friendly
C. skilled 
D. useful

3. How long did Ms.Makestos work at International Film? 
A. One summer 
B. Three summer
C. One year 
D. three years

4. What kind of letter is this?
A. A letter of complaint 
B. A job inquiry 
C. A letter of recommendation 
D. A request for information

 

Thứ tự làm bài của bài tập này sẽ là 2 → 3 → 4 → 1,

Câu 2 và 3 ta có thể lướt nhanh trong đoạn để tìm đáp án đúng, còn câu 4 cần chúng ta hiểu ý nghĩa đoạn văn 1 chút và câu 1 đòi hỏi suy luận.

 

Mẹo thi TOEIC #2: Đọc hiểu nhanh câu hỏi và rèn kỹ năng đọc lướt (Skim & Scan)

Bạn thực hiện mẹo này như thế nào?

Cách xác định bài muốn hỏi gì: Nhìn từ khóa (key word) từ câu hỏi.

Ví dụ:

 • At what time does the club open? -→ hỏi thời gian mở cửa
 • What is the price of the guitar? -→ hỏi về giá cả của cây đàn
 • For whom is the invitation intended? -→ Đối tượng mà thư mời nhắm đến (hỏi người), v.v..

 

Rèn kỹ năng skim và scan

Khi biết đề muốn hỏi gì, ta xem lại bài đọc và tìm những đoạn có chứa từ khóa có trong câu hỏi (skim). Sau đó, xác định được nội dung cần tìm có ở đoạn nào rồi đọc kỹ đoạn đó để tìm được câu trả lời đúng (scan).

Ví dụ:

More than 50,000 electronics retailers and distributors are expected at the McCormick Convention Center in Chicago starting next Saturday. Some 1,300 manufacturers from more than 35 countries will exhibit their latest high-technology equipment, including industrial equipment, office machines, and household appliances. The new products won't appear on retailers' shelves until next fall, but show attendees will be able to purchase them during the show at special prices.

Highlights of the show include the following:

1. Demonstrations of robots designed for household use. Watch robots perform everyday household chores. Each day, models from a different group of manufacturers will be shown. Hall of Industry, 3:00-5.00 P.M. daily.

2. Talks by product developers representing companies from various countries on topics such as The Impact of Electronic Technology on business, Future Developments in Technology, How Electronic Technology Will Solve Our Transportation Problems, and more. Call the Convention Center or visit our website for the speak list. Wilson Auditorium, 7:00 P.M nightly. 

3. Musical equipment demonstrations. Show attendees will be able to try out the latest synthesizers, guitars, and other electronic musical equipment. Exhibit Hall A, ongoing.

4. Inventors of tomorrow, a special hands-on workshop for children ages 10-13. Free with the price of admission to the show, but due to space limitations, pre-registration is required. Call the Convention Center or visit our website to register. Saturday and  Sunday, 2:00 P.M.

Visit the Convention Center website for a complete schedule of demonstrations, workshops, and special events going on throughout the show.

Tickets are available by calling the Convention Center or through the Convention  Center website. Special prices are available for multi-day passes.

Contact us by phone: 800-555-0913 or on the web.

The summer Consumer Electronics Show will continue through June 5.

 

1. What is the main topic of the press release?
A. The McCormick Convention Center
B. Chicago's convention centers 
C. Electronics retailers
D. The Summer Consumer Electronics Show

2. How many manufacturers are expected? 
A. 1,300
B. 5,000
C. 13,000
D. 50,000

3. What is on display at the Convention Center? 
A. High-technology products  
B. Distribution of networks 
C. Retail outlets
D. Shelving samples

 

Ta thấy câu 2 từ khóa là "how many manufacturers", vậy ta chỉ cần skim những phần có nhắc đến manufacturers và sau đó scan những đoạn đó để tìm câu trả lời đúng → chọn A (nội dung ở dòng thứ hai)

Tương tự bạn hãy tự skim và scan để trả lời cho câu hỏi số 3 nhé.

Đáp án câu 3 là: A (ở đoạn "more than 35 countries will exhibit their latest high-technology equipment")

 

Mẹo thi TOEIC #3: Dùng ngữ cảnh để trả lời những câu hỏi về từ vựng hoặc về ý chính của bài

Bạn thực hiện mẹo này như thế nào?

Dùng ngữ cảnh để trả lời những câu hỏi về nghĩa của từ. Dù biết nghĩa từ này hay không, hãy nhìn ngữ cảnh xung quanh của từ đó để đoán nghĩa.

Với những câu hỏi mang tính suy luận, thông tin sẽ không được nói trực tiếp trong bài. Khi đó, hãy nhìn những từ và ý trong bài mà được nhắc đến trong từng phương án.

Ví dụ:

More than 50,000 electronics retailers and distributors are expected at the McCormick Convention Center in Chicago starting next Saturday. Some 1,300 manufacturers from more than 35 countries will exhibit their latest high-technology equipment, including industrial equipment, office machines, and household appliances. The new products won't appear on retailers' shelves until next fall, but show attendees will be able to purchase them during the show at special prices.

Highlights of the show include the following:

1. Demonstrations of robots designed for household use. Watch robots perform everyday household chores. Each day, models from a different group of manufacturers will be shown. Hall of Industry, 3:00-5.00 P.M. daily.

2. Talks by product developers representing companies from various countries on topics such as The Impact of Electronic Technology on business, Future Developments in Technology, How Electronic Technology Will Solve Our Transportation Problems, and more. Call the Convention Center or visit our website for the speak list. Wilson Auditorium, 7:00 P.M nightly. 

3. Musical equipment demonstrations. Show attendees will be able to try out the latest synthesizers, guitars, and other electronic musical equipment. Exhibit Hall A, ongoing.

4. Inventors of tomorrow, a special hands-on workshop for children ages 10-13. Free with the price of admission to the show, but due to space limitations, pre-registration is required. Call the Convention Center or visit our website to register. Saturday and  Sunday, 2:00 P.M.

Visit the Convention Center website for a complete schedule of demonstrations, workshops, and special events going on throughout the show.

Tickets are available by calling the Convention Center or through the Convention  Center website. Special prices are available for multi-day passes.

Contact us by phone: 800-555-0913 or on the web.

The summer Consumer Electronics Show will continue through June 5.

1. What is the main topic of the press release?
A. The McCormick Convention Center
B. Chicago's convention centers 
C. Electronics retailers
D. The Summer Consumer Electronics Show

Đây là một câu dạng suy luận, và nếu để ý chúng ta sẽ thấy bài đọc nói đến "show" về "electronics" → đáp án D.

 

Hay trong ví dụ sau:

International Films, Ltd.
124 West Houston St., New York, NY 10012

July 30,20-

E.Denikos, Inc.
Earos 42
Aghia Paraskevi 15342
Athens, Greece

Dear Mr. Denikos:

I am writing to you at the request of Ms.Evangelia Makestos, who is applying for a position as an assistant in your company.

Ms.Maketos worked for me as an assistant during her summer vacations for the past three years. My colleagues and I found her to be a very competent and reliable employee. Her duties consisted of typing and copying documents, maintaining files, organizing appointment schedules, assisting visitors to the office, and other office tasks as they arose. She was able to handle multiple tasks and to work independently. She always assisted our clients in a knowledgeable, professional, and patient manner. In addition, she developed a high level of ability in the English language during the time she worked and studied in this country. We had hoped to rehire het at our company in a permanent position when she finished her business course here in New York. However, she has decided to go through with her original plan of returning to Greece.

We will miss Ms. Makestos here at International Films, but I am happy to recommend her as a valuable addition to your company staff. Please feel free to contact me at the above address if you have any questions or need further information.

Sincerely,

Elizabeth Hogan, Director

International Films, Ltd

2. The word "competent" in paragraph 2 is closest in meaning to
A. responsible 
B. friendly
C. skilled 
D. useful

Nếu bạn không biết nghĩa của từ competent, bạn có thể nhìn vào những câu chữ xung quanh để đoán. Chúng ta biết được competent ở đây nói về 1 đức tính gì đó của nhân viên, và trong các câu sau đó bài đọc hướng đến nói về vấn đề cô Maketos làm rất nhiều việc và làm tốt → chúng ta có thể đoán được competent có nghĩa là skilled (có tay nghề làm việc cao).

 

Mẹo #4: Tìm thông tin kỹ và không kết luận quá vội vàng

Chúng ta không nên kết luận quá vội vàng khi làm bài Part 7:

 • Nếu trong bài đọc có thông tin khác với thực tế đời sống thì chúng ta cũng phải làm theo, vì câu hỏi trắc nghiệm chỉ hỏi theo bài đọc, không hỏi theo đời sống.

 • Nếu trong bài đọc có bảng, biểu đồ, mẫu đơn, phiếu khảo sát, v.v thì nên cẩn thận vì phía dưới có thể sẽ có thông tin bổ sung cho chúng.

 • Với bài đọc đôi (2 đoạn văn), sẽ có ít nhất một câu hỏi yêu cầu bạn phải đọc lại cả 2 bài và liên kết thông tin từ chúng. Do đó mà khi đọc tìm ý cho phần này (skim và scan), nên nhìn qua cả 2 bài trước khi trả lời.

From: Christina van Dijk
To:  Heinz Niebaum
Subject: Meeting next week

Dear Heinz,

I am coming to Germany next Wednesday at 10:00 A.M. I will be at out office in Berlin. I am free on Thursday at 9:00 A.M. to go to Potsdam and meet with you. Are you available then?

I'd like to talk about ordering computer systems from your company. Our offices in Utrecht and Tillburg are expanding and need to upgrade their technology. I'd also like to meet with a trainer
from your company so that we can work out a training package. Also, could you bring a training manual with you?

Let me know if you need me to bring anything. Also let me know if 9:00 isn't good for you. Maybe we can work something out later in the day.

Christina

 

From: Heinz Niebaum
To: Christina van Dijk
Subject: Re: Meeting next week

Christina,

I'm delighted that you're coming to Germany. It will be very convenient for us to meet because I will actually be in Potsdam from Tuesday through Friday, so we'll be able to meet at our office there on the day you suggested. The time you suggested is a bit early for me as I will be meeting with our CEO all morning. Are you available to meet at noon? Perhaps we could meet during lunch.

I will bring the material that you requested. Theodor Eckert, our training supervisor, will join us. It would be helpful if you could bring some of your company's brochures and a copy of the annual report for us. Thank you.

Heinz

 

1. Where will Heinz and Christina meet? 
A. Berlin
B. Potsdam 
C. Utrecht 
D. Tillburg

Câu hỏi này yêu cầu chúng ta phải đọc cả 2 email mới biết được họ sẽ gặp nhau trong công ty của Heinz ở Potsdam, nên đáp án là B.

 

Tương tự bạn hãy thực hành trên hai câu dưới đây.

2. What day will they meet? 
A. Tuesday 
B. Wednesday
C. Thursday 
D. Friday

Đáp án là C. Christina đề nghị gặp vào thứ 5 và Heinz đã đồng ý.

 

3. What will Heinz bring to the meeting with Christina? 
A. Some computers
B. A training manual 
C. Some brochure 
D. An annual report 

Đáp án là B. Christina yêu cầu Heinz mang theo sách hướng dẫn tập huấn và anh ấy đồng ý.

 

 

Làm bài ứng dụng thêm

Bạn có thể sử dụng các mẹo ở trên vào các bài tập dưới đây để ứng dụng thử nhé:

Làm bài Part 7 (bài đọc một đoạn)

Làm bài Part 7 (bài đọc nhiều đoạn)

 


 

>> Đọc tiếp Chiến lược làm bài Part 7 Reading của đề TOEIC

>> Tham khảo Series Mẹo Làm Bài Thi TOEIC:

Bạn có thể bắt đầu ngay bằng cách tạo cho mình một Tài khoản học thử miễn phí:

Tạo tài khoản học thử miễn phí ⯈